גיא קארו סיגל דיקור סיני

מאמרים

רפואת צמחים

רפואת צמחים

רפואת צמחים, או הרבליזם בלעז, היא רפואה המבוססת על שימוש בצמחי מרפא, כלומר שימוש בחלקים שונים של צמחים – שורש, גבעולים, עלים, פרחים, קליפות וכו', כמו גם שימוש במינרלים שונים, ואף בחלקי חיות.

ריפוי בצמחים מקובל כמעט בכל התרבויות מקדמת דנא, וקיימות עדויות לשימוש ברפואת צמחים מזה למעלה מ – 12,000 שנה באזורים שונים בעולם. במקומות שונים בעולם רפואת הצמחים התפתחה באופן שונה. בסין, רפואת הצמחים התפתחה יד ביד עם התפתחות התיאוריה של הרפואה הסינית, וכמו כן, טיפול בצמחים מהווה עד היום מרכיב משמעותי מאוד ברפואה הסינית, אשר התפתחה לרפואה מורכבת ויעילה ביותר.

במערב, רפואת הצמחים נדחקה לשוליים והייתה מקובלת בעיקר כרפואה עממית אשר לא קיבלה מקום של כבוד בקרב הקהילייה הרפואית, למרות שגם בזרם המרכזי של הרפואה שימוש בצמחים היה מקובל עד למאה התשע עשרה. במהלך המאה התשע עשרה, החל תהליך של חקירה של צמחי המרפא במטרה לבודד את המרכיבים הפעילים שבצמחים, ובהמשך ליצור תרופות על בסיס זה, כך שלרפואת הצמחים שמור מקום של כבוד בהתפתחותה של הרפואה המערבית המודרנית.

תרומתה של רפואת צמחים לרפואה המודרנית

מקרה שמדגים את תרומתה של רפואת צמחים לרפואה המודרנית הוא סיפורה של התרופה דיגוקסין. בשנת 1785 רופא בריטי בשם ויליאם וית'רינג (William Withering) נתקל בחולה שסבל מאי ספיקת לב וטופל בהצלחה רבה על ידי מטפלת עממית באמצעות ריפוי בצמחים. הוא גילה שהמטפלת השתמשה במרשם שכלל כ-20 סוגי צמחים, והחל לחקור את המרשם. וית'רינג הניח שהצמח המשמעותי במרשם הוא הדיגיטליס (אצבעוניתfoxglove, Digitalis Purpurea/Lanata). הוא חקר את הצמח במשך תשע שנים, וגיבש המלצות לגבי מינונים מדוייקים של הצמח.

מתקופה זו, סוף המאה השמונה עשרה, הצמח הפך לטיפול שכיח באי ספיקת לב ובהפרעות קצב לב, עד אשר בשנת 1930 חוקרים בודדו את החומר הפעיל בצמח האצבעונית – הדיגוקסין. מאז ועד לפני מספר שנים החומר שימש כתרופה קרדיאלית מקובלת. בשנים האחרונות התרופה נמצאת פחות בשימוש, הן בזכות פיתוחן של תרופות יעילות ובטוחות יותר, והן בגלל מחקרים שהעלו ספקות ביחס ליעילותה ולבטיחותה של תרופה ותיקה זו, אחת התרופות הותיקות ביותר שבשימוש.

כיום, ההכרה שצמחים יכולים להוות מקור חשוב לפיתוח תרופות מחלחלת למכוני מחקר וחברות תרופות, ובהתאם נערכים מחקרים רבים על צמחי מרפא שונים הנמצאים בשימוש ברפואות מסורתיות ברחבי העולם. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהרפואות המסורתיות, כמו למשל רפואת הצמחים הסינית, יודעות לתת מענה למגוון מצבים רפואיים מורכבים בעזרת צמחי מרפא בלבד. רפואת צמחים הסינית ייחודית בכך שצברה ידע וניסיון קליני מתועדים היטב על פני אלפיים שנה, וגם כיום ממשיכה לעזור למיליוני אנשים.

עוד מאמרים בנושא

WhatsApp
היי, ניתן להשיג אותי גם בווטסאפ, הקליקו מטה על הכפתור