"אדם הנמנע ממעשים לא ראויים ביום, לא חושש מדפיקות בדלת באישון ליל" (אמרה סינית, מקור לא ידוע)
אמרה זו נאמרת בדרך כלל בהקשר של שמירה על מצפון נקי, והיא אף דומה לאמרה באנגלית: "בעל מצפון נקי אינו מתעורר מרעם". אני חשבתי שאמרה זו יכולה להתאים בהקשר של בריאות וחולי. כל כך הרבה פעמים בחיים אנחנו עושים מעשים לא ראויים לבריאות שלנו: אוכלים מזון לא טוב, אוכלים לא מסודר, לא ישנים מספיק, לא נחים מספיק, לא עושים פעילות גופנית, חיים במתח מתמיד, עובדים קשה מדי, וכדומה. ואז, כאשר מגיעה "דפיקה בדלת", כאשר מחלה כלשהי מתדפקת על דלת ביתנו, אנחנו לא יכולים להמשיך לישון בשקט.
קיימות מחלות רבות בהן אורח החיים מהווה גורם משמעותי, ובהזדמנות זו ברצוני לדון באחת הנפוצות שבהן, התסמונת המטבולית.
התסמונת המטבולית (הקרויה גם הסינדרום המטבולי או סינדרום X), היא שילוב של סימנים רפואיים אשר הימצאותם יחדיו מגבירה את הסיכון לחלות במחלות לב וסוכרת. התסמונת המטבולית שכיחה מאוד באוכלוסייה, ומעריכים שניתן למצוא אותה בקרב כ 20% מהאוכלוסייה, כאשר על פי חלק מהמחקרים שנערכו בשנים האחרונות בארצות הברית, שכיחותה שם מגיעה עד לכדי 25% מהאוכלוסייה. ארגונים רפואיים שונים מגדירים את התסמונת הזו בדרכים מעט שונות, אך ניתן לומר שהתסמונת כוללת יתר לחץ דם, השמנת יתר, במיוחד באזור המותניים, כמות HDL נמוכה בדם ("הכולסטרול הטוב"), כמות טריגליצרידים גבוהה בדם, והיפרגליקמיה (עודף סוכר בדם) בצום.
הגורמים לתסמונת זו עדיין אינם ידועים במלואם, אך הסברה כיום היא שהגורמים המרכזיים הינם השמנה – לגביה קיים ויכוח האם היא גורם או תוצאה, גורמים גנטיים, גיל מבוגר, ואורח חיים הכולל פעילות גופנית מועטה ביחד עם צריכה מוגברת של קלוריות. חלק מהחוקרים סבורים שסטרס הוא גם כן אחד הגורמים למצב זה.
מבחינת הרפואה הסינית, התסמונת המטבולית מתארת לרוב מצב של הידרדרות בתפקוד הקיבה והטחול, כתוצאה מצריכה של מזון עשיר מדי (עשיר בשומן ובסוכר), בשילוב עם פעילות גופנית מועטה מדי. כאשר מצב זה נמשך לאורך זמן, החולשה של הטחול והקיבה מובילה לחולשה בציר עמוק יותר, ציר הפעילות של הכליות והלב, חולשה המתבטאת בסוכרת ובמחלות לב.
על פי הרפואה הסינית, גם באופן טבעי ככל שמזדקנים הטחול והקיבה נחלשים, ודבר זה גורם במשך הזמן לחולשה בכליות, ולעיתים רבות גם בלב, דבר המסביר את הגורם הגנטי מבחינת הרפואה המערבית (רפואה אלטרנטיבית). אצל אנשים אשר לא מקפידים על אורח חיים בריא, מצב זה יכול להתרחש בצורה חמורה יותר, וכן להתחיל מוקדם יותר, כפי שאנחנו רואים בעולם בימינו.